Kawa ziarnista czy mielona – jaką wybrać?

Z pewnością każdy prawdziwy smakosz kawy, chociaż raz zastanawiał się nad tym, co odróżnia kawę w ziarnach od kawy mielonej oraz która z nich jest lepsza i zdrowsza. Oczywiście kwestia wyboru jest indywidualna oraz uzależniona przede wszystkim od Twoich preferencji smakowych i możliwości sprzętowych, tj. młynek do kawy. Na pewno podstawową zaletą kawy ziarnistej jest jej niepowtarzalny aromat i smak. Z kolei, kawa mielona pozwala na praktycznie błyskawiczne przygotowanie pysznego napoju pobudzającego.

 

Kawa ziarnista właściwości

 

Dla prawdziwych smakoszy kawa ziarnista jest kwintesencją prawdziwej kawy. Doskonale wyselekcjonowane, delikatne ziarna są podstawą przyrządzenia według zagorzałych miłośników najlepszego napoju na świecie. Kawa ziarnista doskonale nadaje się do przyrządzania kaw zarówno przy użyciu młynka, jak i ciśnieniowego ekspresu do kawy. Obecnie na rynku znajdziesz mieszankę idealnie dopasowaną do Twoich upodobań smakowych, które nadają się do picia w pracy, domu, podczas spotkań z przyjaciółmi oraz w chwilach samotności. Kawa ziarnista ma przede wszystkim doskonale smakować. Trudno wskazać jedną, uniwersalną, najlepszą mieszankę. Poszczególne gatunki kaw różnią się pomiędzy sobą składem, aromatem oraz intensywnością. Wszystkie te cechy mają znaczny wpływ na ostateczny aromat i smak doskonałej kawy. Każdy, kto choć trochę interesuje się tym napojem, wie, że ziarna kawowca najlepiej jest mielić tuż przed parzeniem. Mielenie kawy uwalnia jej bogaty smak i aromat

 

Kawa mielona właściwości

 

Każdy miłośnik kawy wie, że ziarna kawowca najlepiej zmielić tuż przed jej parzeniem. Wówczas mielenie uwalnia bogaty smak oraz aromat ziaren. Świeżo zmielona kawa z ziaren charakteryzuje się wyjątkowym aromatem, natomiast smak uzależniony jest od gatunku danej kawy. Najpopularniejszym na świecie gatunkiem jest Arabika, która ma nieco gorzkawy smak. Ta mielona ma silne właściwości pobudzające, poprawia pamięć oraz koncentrację. Co ważne,  jedna filiżanka zmielonej kawy dziennie zmniejsza znacznie ryzyko zachorowania na cukrzycę.

 

Dla tych, którzy nie posiadają młynka do kawy, powstała alternatywa, czyli mielona. Jest to opcja bliska naturze oraz pełna głębi aromatycznego smaku tego napoju. Zaletą takiej formy tego produktu jest fakt, że kawa mielona nie zawiera żadnych chemicznych dodatków, które mogłyby zaszkodzić. Natomiast aromat kawy mielonej przede wszystkim zależy od sposobu przechowywania zmielonych ziaren. Zazwyczaj je ona sprzedawana w hermetycznie zamkniętych opakowaniach, które gwarantują długotrwały aromatyczny zapach oraz pełnię walorów smakowych. Musisz jednak pamiętać, aby po otworzeniu opakowania, przechowywać tę kawę w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie dostała się tam wilgoć.

 

Kawa ziarnista czy mielona? Którą wybrać?

 

Wbrew pozorom dobrą kawę można bardzo łatwo rozpoznać. Wystarczy zapach niezwykle aromatycznej kawy, który unosi się z pobliskiej kawiarni czy sklepu sprzedającego kawę. Zdecydowanie najważniejszym czynnikiem, który ma decydujący wpływ na jakość każdej kawy, jest świeżość i aromat zmielonych ziaren. Tylko w przypadku kawy ziarnistej możesz mieć pewność, że ziarna kawy zmielono bezpośrednio tuż przed jej zaparzeniem. W przypadku zakupu kawy zmielonej nie wiesz, kiedy została ona zmielona. Co więcej, podczas samego procesu mielenia, uwalnia się wówczas jej niezwykle bogaty smak oraz głęboki aromat, którego nie doświadczysz nawet przy wyborze najlepszej kawy mielonej.

Bezsprzecznym atutem kawy mielonej jest jej cena. Zazwyczaj kawa mielona jest tańsza niż kawa ziarnista, jednak nie posiada ona aż tak wyjątkowych walorów. Zostaje szczelnie zamknięta tuż po zmieleniu, w opakowaniu nawet na kilka miesięcy lub tygodni. W tym czasie niestety zaczyna ona stopniowo oraz nieodwracalnie tracić swój zapach, aromat i co najważniejsze niepowtarzalny smak. W efekcie końcowym wrażenie z picia kawy mielonej nie jest tak pełne oraz głębokie, jak w przypadku tej przygotowanej na bazie świeżo mielonych ziaren.